Till första sidan - Klicka här!

Barcelona, ett drömresemål

Jag har alltid velat åka till Barcelona. Tappert har jag försökt att övertala min man Jonas att vi ska åka dit.

I höstas började jag skolan och träffade Bengt, en klasskompis. Det visade sig snart att han har varit i Barcelona. Jag plågade honom om alla detaljer. Bengt är otroligt intresserad av arkitektur, det märks när han berättar. Snart fastnade jag vid en alldeles speciell byggnad som Bengt kan många detaljer om. Nämligen den ofullbordade katedralen, La Sagrada Familia. Denna katedral har en alldeles speciell historia.

Gaudi hette arkitekten och vad historien förtäljer så hade han väldigt speciella idéer om arkitektur. Det kan man se på flera andra byggnader stämplade Gaudi i Barcelona, men det var La Sagrada Familia som fångade mitt intresse.

Bengt berättade att 1882 ville bokhandlaren Josep Maria Bocabella bygga en katedral och anlitade arkitekten Francisco de Villar. Snart blev de båda männen ovänner och deVillar får sparken. 1883 gick uppdraget över till Antonio Gaudi som bara var 31 år gammal. Snart upptog byggandet hela hans liv och senare skulle han komma att flytta in i kyrkan. I 40 år arbetade Gaudi på katedralen.

1926 blev Gaudi påkörd av en spårvagn inte långt från katedralen. Han kördes till ett fattigsjukhus där han senare avled. Då var det ingen som kände igen den skäggige gamle mannen. Inte förrän det var dags för begravning kom det fram att det var Gaudi som avlidit. Begravningen blev en kilometerlång procession genom staden. Gaudi begravdes i katedralen som han aldrig själv fick uppleva i färdigt skick. Frågan är om vi som lever idag någonsin kommer att få uppleva den färdiga katedralen.

Bygget stod nämligen stilla i över 50 år. Många tyckte att det skulle få fortsätta så, men den lilla församlingen som påbörjat bygget en gång tyckte annorlunda. För att få fram pengar till ett fortsatt byggande gavs det ut en tidning. Turisterna började strömma till och inträdeskassorna blev snabbt fyllda till brädden.

Hela katedralen är otroligt detaljrik. Förutom berättelser ur bibeln och heliga personer finns det gott om mytologiska symboler. Det mesta är byggt i sten men det finns också gott om mosaik. Den färdiga katedralen ska ha tolv torn, vardera 100 meter höga. Ett torn för varje apostel.

Idag är La Sagrada Familia en av Spaniens största turistattraktioner. Förhoppningsvis blir jag snart en av de turister som bidrar till bygget med min entréavgift. Kanske lyckas jag snart övertyga min man att åka dit.

Av: Marith Wallin

Tillbaka